"Zakořeněni v Kristu, na něm stavějte a buďte pevni ve víře."

 

Proč vlastně jezdit na setkání mládeže? Tuto otázku si možná mnozí museli dobře zodpovědět než napakovali batohy či jiná příruční zavazadla (určitě znáte multifunkčnost Tesco tašek a jim podobných).

Ale co všechno nám teda setkání mládeže může dát?

Je toho hodně co můžeme získat. Ať už jsou to moudrá slova z úst zkušenějších, či setkání s lidmi, kteří prochází stejnými problémy jako my. Nabití baterek našeho života nám může zajistit i společné slavení Eucharistie (už z názvu můžeme odvodit k čemu slouží "dobrý dar") a rozjímání nad Božím Slovem nám pomůže kráčet po té pravé cestě (Jan 14, 6).

Nikdy nesmíme zapomínat, že pokud se zrno nechá ležet ladem, žádný užitek nepřinese (Jan 12, 24-25). Pokud přijedeme ze setkání domů, nespíš v nás ještě pár dní či týdnů přetrvá nadšení, které jsme si odvezli. Ale potom se náš život zase vrátí do normálních kolejí. V takovém případě byla naše účast na setkání vcelku zbytečná (Mt 10, 32-33).

Ale pokud se rozhodneme žít naplno Kristovo evangelium a vydáme se za ním (Lk 9,23) společně s ostatními uvidíme, že to stojí za to. Zadarmo jsme dostali, zadarmo dávejme (Mt 10, 8b). Navíc každý z nás dostal do vínku něco jiného. Tak proč nevyužít své dary? Máme spousta možností jak ukázat ostatním, že lze žít plnohodnotný život. Za zmínku stojí třeba písnička Přemýšlej, děkuj a služ (Flp 4, 8; Ko 2, 6-10; Jk 2, 14-26), která je inspirovaná i mottem letošního setkání v Madridu (Kol 2, 7). A kolik toho nakonec načerpáme možná překvapí nejen nás, ale i naše okolí.

Být pevně zakořeněn v Kristu s možností stavět na těchto pevných základech. A dát vědět o této skvělé věci i dalším človíčkům. Co víc si přát :-)